Usein kysyttyjä ja mietittyjä

Seinälaatta vain seinään! 

Seinälaattojen valmistustavat eivät yleensä riitä antamaan laatoille riittävän kovaa pintaa ja rakenteen lujuutta, jotta ne kestäisivät lattiassa. Sen sijaan kaikkia lattialaattoja voi laittaa seinille, mikä onkin todella yleistä. 

 

Mitä, onko teillä ollenkaan harmaata kiinnityslaastia?  

On meillä harmaatakin. Yleisesti käytetty harmaa saneerauslaasti kuultaa monesti lasimosaiikin läpi ja antaa laatalle tumman sävyn. Valkoisella saneerauslaastilla laatoitettaessa lasin sävy säilyy normaalina. Harmaa sopii parhaiten tummaa laattaa laatoitettaessa.

 

Tuttu ja turvallinen “kymppikymppi” 

Jos seinäpinnat ovat selkeitä ilman ulokkeita tai kulmia, voidaan pienet tilat laatoittaa suurikokoisilla laatoilla. Isot laatat ruuduttavat vähemmän ja antavat näin tilavamman vaikutelman. Lattiakaivot sekä lattioiden kaadot määräävät taas lattialaatan koon. Erilaiset seinänvieruskaivot mahdollistavat nykyään isommankin laattakoon myös märkätiloihin.  

 

Lasitettu vai lasittamaton lattialaatta? 

Lasitetulla laatalla on lasite laatan pinnassa. Lasite suojaa savipohjaisia laattoja veden imeytymiseltä. Lasitettu laatta on usein liukkaampi kuin lasittamaton laatta, mikä taas helpottaa puhtaanapitoa esimerkiksi keittiön välitilassa. Lasitettu laatta ei kestä kulutusta yhtä paljon kuin lasittamaton laatta. Lasittamattoman porcellanato laatan vedenimukyky on < 0,5%.

 

Anteeksi mikä? Rektifioitu laatta? 

Kuivapuristelaatan reunat hiotaan tai leikataan mittatarkaksi, jolloin laatat ovat puskusaumamahdollisia eli ne ovat rektifioitu. Usein parhaimman tuloksen saa n. 1-2 mm:n saumalla. Normaalisti laattasaumat ovat 2-10 mm levyisiä. Laattasauman leveyteen vaikuttaa laatan mittatarkkuus. Varmista myyjältä, mikä on minimisauma valituille laatoille. Yleensä kannattaa laatoittaa mahdollisimman pienellä saumalla, koska sauma on heikoin kohta laatoituspinnasta.

 

Korostaako saumalla vaiko eikö 

Saumaväri on oleellinen osa laatoituskokonaisuutta. Erityisesti mosaiikkilaatoissa saumavärin merkitys on erittäin tärkeä. Saumavärin valinnassa täytyy miettiä, halutaanko korostaa valitun laatan muotoa vai halutaanko mahdollisimman tasainen yleisvaikutelma. Yleensä päädytään huomaamattomaan saumaväriin, jotta laatan kuosi pysyisi katseenvangitsijana. 

 

Mitä vähemmän saumaa, sen vähemmän siivottavaa 

Laattasauma voidaan tehdä huokoisesta sementtipohjaisesta laastista tai epoksipohjaisesta massasta. Epoksipohjaista laattasaumaa ei tarvitse suojata, koska epoksisauman vedenimukyky on 0 %. Sementtipohjaisten laattasaumojen vedenimukyky on 4-15 % ja ne voivat likaantua pintaa syvemmältä. Suosittelemme käyttään saumaussuojaa, jotta puhtaanapito helpottuu sekä laattapintojen yleisilme pysyy hyvänä pidempään!

Laattaa helpompaa huolettavaa et löydä! 

Laatat ovat helppohoitoisia pintoja. Tärkeää on huolehtia asennuksen jälkeisestä puhdistuksesta, jotta sementti- ja kalkkijäämät saadaan poistettua heti laatoituksen jälkeen laatan pinnalta. Toisin kuin aito kivi tai marmori, laatta ei ole huokoista. Laattojen eri pinnat vaikuttavat siihen, kuinka hyvin moppi luistaa. Mutta punaviinit, mustikat ym. vaarat eivät tee itse laatalle mitään! 

 

Iso ja kiiltävä laatta pesuhuoneen lattiaan = SOS 

Lattialaatoissa on varmistettava riittävä liukuestepinta kohteen vaatimustason mukaan, etenkin jos talouteen kuuluu esimerkiksi pieniä lapsia tai vanhuksia. Mosaiikkikoon lattialaatat ovat hyvä vaihtoehto esimerkiksi uima-allasosastolle, koska saumakohdat toimivat myös pienenä liukuesteenä. Jotkut erikoiskivet ja koristelaatat eivät sovellu suihkutilaan tai vastaaviin paikkoihin, missä ne joutuisivat vesirasitukseen. 

 

Laatta ja lattialämmitys yhteen sopii... 

Lattialämmitys soveltuu erinomaisesti laatan kanssa lämmönjohtokykynsä ansiosta, koska keraaminen laatta varastoi lämpöenergiaa ja luovuttaa sitä tasaisesti. Muista, että lattialämmitys vaatii joustavan kiinnityslaastin luokkaa S1 tai S2.

 

Mikä laatta kestää pakkasta? Mikä laatta soveltuu ylipäätään ulos? 

Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että laatat, joiden vedenimukyky on 1 % tai sen alle, ovat pakkasenkestäviä. Poikkeuksena ovat terracotta- ja luonnonkeramiikkalaatat. Jos laatat asennetaan ulos kävelyalueelle, on riittävä liukuesteisyys varmistettava. Ulkolaatoituksissa tulee tarkastaa, että alusta, rakenne ja laastit ovat säänkestäviä, jotta vältytään pakkausvaurioilta eli laattojen irtoamiselta. Nykyään saa myös 20mm vahvuista laatta, joka on nimenomaan suunniteltu ulos, koska sitä ei tarvitse erikseen kiinnittää millään. Se pysyy aivan omalla painollaan paikoillaan. 


Jos näistä ei ollut apua, laita meille viestiä tästä!