Laattojen pintakuvaukset

Keraamisten laattojen värivaihtelua ilmaistaan V-arvoilla.

Mitä suurempi V-arvo sitä suurempi on värivaihtelukin. Laatoilla on siis ominaista värivaihtelu eri polttoerien välillä! On erittäin tärkeää, että samalle pinnalle laatoitettavat laatat ovat samasta polttoerästä. 

V1 – ei värivaihtelua tai se on hyvin minimaalinen. 

V2 – vähäinen värivaihtelu. Silti suositellaan valinnan tekemisessä tarkastelemaan muutamaa saman erän laattoja. 

V3 – huomattava värivaihtelu. Tuotteen valinta kannattaa tehdä useampien laattojen tarkastelun perusteella. 

V4 – erittäin voimakas värivaihtelu. Laattojen keskinäiset värisävyt voivat poiketa suuresti toisistaan. Riippuen laatan designista pakkauksessa voi olla jopa esimerkiksi erivärisiä laattoja. Suositeltavaa on tehdä malliladonta laatoittajaa varten. V4 värivaihtelu laatoilla saadaan aikaan uniikki kokonaisuus.

PEI-luokitus kertoo lasitetun lattialaatan kulutuksenkestosta. 

PEI 1 – lattialaatat hyvin kevyeen kulutukseen, tiloihin joissa normaalisti ei käytetä kenkiä. Esim. kylpyhuoneet, makuhuoneet. 

PEI 2 – käytetään perhekäytössä olevissa pesuhuoneissa, WC-tiloissa, saunoissa … ei kuitenkaan kengillä kuljettavissa tiloissa. 

PEI 3 – laatat yleisiin sisätiloihin joissa käytetään kenkiä. Keskiraskas kulutus esim. kaikkiin asuin tiloihin, hotellihuoneisiin … 

PEI 4 – kovahkoon kulutukseen. Tiloihin missä vaaditaan suurempaa kuormituksen ja kulutuksen kestoa esim. terassit, liiketilat, koulut, hotellit – julkisettilat. 

PEI 5 – kovaan kulutukseen. Voidaan käyttää raskaan kulutuksen tiloissa – teollisuustilat esim. kauppakeskukset, hotellien sisäänkäynnit. 

Liukkaudenesto R-luokitus, joka mitataan kengällä. 

R-luokitus kertoo lattialaatan liukkaudenestoluokituksesta suhteessa lattian kaltevuuteen. Testausmenetelmä koskee jalkineet jalassa testattuja öljyttyjä pintoja. Kaikilla lattialaatoilla ei välttämättä ole R- ja/tai ABC-luokituksia. Niitä sovelletaan lähinnä julkisia tiloja suunniteltaessa. Kotikäyttöön moni laatta voi soveltua hyvin, vaikka sillä ei virallista liukkaudenestoluokitusta olisikaan. Etenkin ABC-luokitus on melko harvinainen ja sitä tarvitaan esim. uimahallitiloissa. 

R9 Pinnan kaltevuus 6-10˚. Esim. sisäänkäynnit, kauppakeskukset, käytävät, portaat. Laatan pinta on normaali tai vain hieman karhea. 

R10 Pinnan kaltevuus 10-19˚. Esim. sisäänkäynnit ja portaat (varauksin myös ulkona tai katetussa tilassa), wc- ja pesutilat. Laatan pinta on karhea. 

R11 Pinnan kaltevuus 19-27˚. Kattamattomat kulkuväylät – myös ulkona. Laatan pinta on karhea. 

R12 Pinnan kaltevuus 27-35˚. Tuotanto- ja teollisuustilat. Pinta on hyvin karhea. 

R13 Pinnan kaltevuus >35˚. Tuotanto- ja teollisuustilat. Pinta on erittäin karhea. 

ABC-luokituksen testausmenetelmä koskee paljain jaloin testattuja vedellä kasteltuja pintoja. 

A Esim. kuivat tilat, pukuhuoneet, käytävät. 

B Esim. märkätilat, uima-allastilojen ja kylpylöiden märkätilat, suihkutilat, käytävät. 

C Esim. uima-allas.